Κολποσκόπηση

Η κολποσκόπηση αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέταση με την οποία επιτυγχάνεται η διάγνωση ποικίλων γυναικολογικών παθήσεων που αφορούν στο αιδοίο, τον κόλπο και τον τράχηλο. Πρόκειται για μία ανώδυνη, σύντομη και απλή διαδικασία, η οποία δεν έχει κάποιον επεμβατικό χαρακτήρα. Σε συνδυασμό με το Τεστ Παπ, η κολποσκόπηση συνιστά την καταλληλότερη εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Μέσω της διαγνωστικής αυτής εξέτασης επιτρέπεται ο εντοπισμός των καρκινικών καταστάσεων ( ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες ) του καρκίνου σε αρχικά ή προχωρημένα στάδια, κάτι που εξασφαλίζει την έγκαιρη διάγνωση και, κατ’ επέκταση, την πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Πώς διενεργείται η Κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση διενεργείται από το γυναικολόγο – μαιευτήρα στο χώρο του ιατρείου και διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Η εξεταζόμενη ξαπλώνει στην ειδική καρέκλα όπου πραγματοποιείται και μία τυπική γυναικολογική εξέταση. Ο γιατρός χρησιμοποιεί ειδικό εργαλείο, τον κολποδιαστολέα, έτσι ώστε να επιτευχθεί διάταση του κόλπου, κάτι που διευκολύνει τη διεξαγωγή της διαδικασίας.
Στη συνέχεια τοποθετεί το κολποσκόπιο στην είσοδο του κόλπου (εξωτερικά) και πραγματοποιεί έλεγχο της περιοχής. Το συγκεκριμένο εργαλείο φέρει μεγεθυντικό φακό, δίνοντας στο γιατρό τη δυνατότητα πλήρους οπτικής επαφής με το εσωτερικό του κόλπου.
Κατά την κολποσκόπηση χρησιμοποιούνται ειδικά διαλύματα τα οποία δημιουργούν αλλαγή των χρωματισμών στις περιοχές που παρουσιάζουν κάποια παθολογία. Σε περίπτωση όπου αναδειχθούν βλάβες, ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε βιοψία, λαμβάνοντας μικρό τμήμα ιστού το οποίο στη συνέχεια στέλνεται για εργαστηριακό έλεγχο.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνεται η Κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση πρέπει να γίνεται στις εξής περιπτώσεις:

• Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
• Αξιολόγηση της γεννητικής περιοχής έπειτα από εντοπισμό βλαβών κατά τη γυναικολογική εξέταση
• Μη φυσιολογικά ευρήματα κατόπιν του Τεστ Παπ
• Έπειτα από θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (follow up)

Ανάλογα με τα αποτελέσματα της εξέτασης, ο γιατρός θα ορίσει την πρέπουσα θεραπεία, σε περίπτωση που αυτή κριθεί αναγκαία.

Κολποσκόπηση – Χρειάζεται προετοιμασία;

Πριν την εκτέλεση της κολποσκόπησης ο γιατρός είναι σημαντικό να ενημερώσει την ασθενή σχετικά με την κατάλληλη προετοιμασία.
Στοχεύοντας σε μία ακριβή διάγνωση, η γυναίκα θα πρέπει να απέχει από τη σεξουαλική επαφή για διάστημα 2 ή 3 ημερών πριν την κολποσκόπηση. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγει την εφαρμογή αλοιφών και φαρμάκων, ενδοκολπικά καθώς και τις κολπικές πλύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί η εξέταση και να οδηγήσει σε εσφαλμένη διάγνωση.

Ποια μέρα είναι η καταλληλότερη για να διενεργηθεί η Κολποσκόπηση;

Η καταλληλότερη μέρα για να διενεργηθεί η κολποσκόπηση είναι από την δεύτερη ημέρα μετά το τέλος της έμμηνου ρύσης μέχρι την επόμενη έμμηνη ρύση. Αυτό σημαίνει ότι η εξέταση μπορεί να διενεργηθεί οποιαδήποτε ημέρα με μόνο περιορισμό τις ημέρες της περιόδου.

Ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Ηλίας Αλεξανδρής διαθέτει πολυετή εμπειρία στη διάγνωση και τις εξειδικευμένες μεθόδους αντιμετώπισης γυναικολογικών παθήσεων. Ο ιατρός είναι επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.