Τεστ Παπ

Τι είναι το τεστ Παπ;

Το τεστ Παπανικολάου (Τεστ ΠΑΠ) ανακαλύφθηκε το 1928 από τον Έλληνα ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου. Θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές εξετάσεις στη γυναικολογία, αφού προλαμβάνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καθώς μπορεί να ανιχνεύσει προκαρκινικές δυσπλασίες πριν αυτές προλάβουν να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε νόσο. Η σπουδαιότητα του τεστ έγκειται στο γεγονός ότι στο αρχικό στάδιο των κυτταρικών αλλοιώσεων δεν υπάρχουν ενδεικτικά συμπτώματα.

Τι συμβαίνει κατά την εξέταση;

Κατά την εξέταση, ο γυναικολόγος λαμβάνει δείγμα κυττάρων (κολπικό επίχρισμα) από τις περιοχές του τραχήλου και του κόλπου. Το δείγμα στη συνέχεια στέλνεται στον κυτταρολόγο, ο οποίος πραγματοποιεί εργαστηριακό έλεγχο. Κατά τη διαδικασία λήψης του δείγματος, η γυναίκα ξαπλώνει στο γυναικολογικό εξεταστήριο και στη συνέχεια ο ιατρός με τη βοήθεια του κολποδιαστολέα και ενός ειδικού εργαλείου (βουρτσάκι) , συλλέγει το κυτταρικό δείγμα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η εξέταση δεν είναι επώδυνη. Ωστόσο, ενδέχεται κάποιες γυναίκες να νιώσουν μια ελαφριά ενόχληση ή ένα μικρό κάψιμο ή και να εμφανιστεί  κάποια ποσότητα αίματος.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται τεστ Παπ;

Η πρώτη εξέταση τεστ ΠΑΠ πρέπει να γίνεται μέσα σε 8 με 12 μήνες από την πρώτη σεξουαλική επαφή. Σε σεξουαλικά ενεργείς  γυναίκες συστήνεται η επανάληψη της εξέτασης μία φορά το χρόνο. Σε περίπτωση που η εξέταση δείξει κάποια πιθανή αλλοίωση, πρέπει να επαναληφθεί σε έξι μήνες. Για γυναίκες που βρίσκονται για κάποια χρόνια στο στάδιο της εμμηνόπαυσης καθώς και για τις γυναίκες με σταθερό σεξουαλικό σύντροφο και καθαρό ιστορικό, το τεστ ενδείκνυται να πραγματοποιείται μία φορά στα δύο χρόνια, αν και τα ετήσια τεστ παπ είναι πιο ασφαλές. Για υπερήλικες γυναίκες, το τεστ ΠΑΠ δεν κρίνεται απαραίτητο.

Προετοιμασία για το τεστ Παπ

Είναι θεμιτό να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή 2-3 μέρες πριν την εξέταση, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αλλοιώσεις των αποτελεσμάτων. Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται η κολπική πλύση για τουλάχιστον 24 ώρες πριν την επίσκεψη στο γυναικολόγο. Τέλος, δεν συνιστάται η χρήση ταμπόν, σπερματοκτόνων, ενδοκολπικών υπόθετων και ενδοκολπικών αλοιφών για τουλάχιστον δύο εικοσιτετράωρα πριν το τεστ.

Το τεστ προτείνεται να πραγματοποιείται σε οποιαδήποτε μέρα του κύκλου. Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί επαρκώς η δειγματοληψία, με αποτέλεσμα να μην είναι αξιόπιστα τα αποτελέσματα.

Τεστ Παπ: Είναι αξιόπιστο;

Το τεστ ΠΑΠ έχει υψηλή διαγνωστική ακρίβεια. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο τακτικός έλεγχος τεστ ΠΑΠ μειώνει τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τη θνησιμότητα κατά τουλάχιστον 80 τοις εκατό.

Αποτελέσματα τεστ Παπ

Τα αποτελέσματα του τεστ ΠΑΠ ενδέχεται να είναι είτε φυσιολογικά (αρνητικό) είτε μη φυσιολογικά – παθολογικά (θετικό). Ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι τα αλλοιωμένα κύτταρα που ανιχνεύθηκαν είναι καρκινικά. Ωστόσο, πρέπει να  γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες (διερεύνηση και θεραπεία) προκειμένου να μην εξελιχθούν σε καρκινικές δυσπλασίες.